Torgeir Husevaag / forside / installasjoner / the big bubble

Tekst

The Big bubble (+ The bubble buoy) - 2009

Fra Inflasjoner og ekspirasjoner, Akershus Kunstsenter, 2009.

 

Installasjon Bobleplast
Skap Redningsbøye
   

 

Dette var to av arbeidene på utstillingen Inflasjoner og ekspirasjoner på akershus Kunstsenter.
Utstillingen gikk over tre rom; et stort, et mellomstort, og et veldig lite et innerst. Sistnevnte er av den typen som av og til blir overflødig som utstillingsrom. De gangene stenges det av og brukes kanskje som temporært lager isteden.

 

Jeg brukte det til en ”lagret pakkemateriale”-installasjon. Det viktigste elementet var en selvoppholdene boble laget av bobleplast (og gjennomsiktig pakketape). Den var montert tilbake på rullen den er ” født” ut av, ”tilfeldig” dandert oppå/ mellom to fraktkasser, klar for å bli eksportert.

 

I tiden rundt finanskrisen (2008/09) gikk det inflasjon i å navngi alt som bobler: finansboble, aksjeboble, boligboble,  - så mange bobler at man kan snakke om en bobleboble, - som jeg altså legemliggjorde her.

 

 

 


Mens The Big Bubble var lokalisert i utstillingens innerste rom, hang The Bubble Buoy til høyre for inngangsdøra, og var dermed det første og siste man så av utstillingen.
Bobleplast-bøyen var generert av den fonetiske likheten mellom de engelske ordene buoy (bøye) og boy (gutt). 
Ordet Bubble Boy har mist tre betydninger:

 

a): en isolert person uten imunforsvar (opprinnelig en gutt på 70-tallet),

b): et usedvanlig smittefarlig datavirus,

c): Den siste spilleren i en pokerturnering som ikke vinner en pengepremie (spilleren som får ”premieboblen” til å sprekke gjennom sin exit).

 

Disse betydningene inngår i The Bubble buoy, men fysisk er den noe annet, et dysfunksjonelt, paradoksalt objekt, et løfte om trygghet og redning som ikke kan innfris.