Torgeir Husevaag / forside / kart / floresta

Tekst

Floresta Submersa (2017)

Utstilling på Tenhaus Oslo, mars 2017

Fra et klima- eller miljøperspektiv er Lago Balbina (Balbinasjøen) i Brasil et utstillingsvindu for alt som kan gå galt. Det er også et unikt fraktal-landskap fullt av labyrintiske øygrupper og assosiasjonsvekkende døde trær, stikkende opp av vannet. Et uoversiktlig og vakkert scenario - på en morbid, goth-aktig måte.

 

Satelittbilder av sjøen vekket nysgjerrigheten min, så jeg reiste til den for å se den fra bakkeplan. Filmet fra båt i flere omganger. Materialet ble utgangspunkt for et ganske fabulerende prosjekt.

 

Utstillingen Floresta Submersa består av to serier med tegninger og en video. Alle har karakter av å være undersøkelser, forsøk på å trenge inn i Balbina, som sted, som åsted, og som et slags psykisk speil.


 

 

 


 Manipulering av vann er et løselig gjennomgangstema. Menneskets manipulering av vann, en kunstners manipulering av vanndråper, og vannets mulige manipulering av seg selv.

 

Tegningene er selvstendige verk, men også tilknyttet videoen Vanntårnet – sveip 2. Videoen fremstår som en tilstandsrapport og et skvulpende reisebrev fra en båt på vei gjennom restene av Balbinas døde, oversvømmede skog.  Reisen har form som et omstendelig søkemønster med skiftende mål, fulgt av den reisendes springende kommentarspor, med innflettede sangvignetter fremført av koret Omo Sapiens.