Torgeir Husevaag / forside / språk / Utstoppet albatross

Tekst

Utstoppet albatross (2013)

Fra Luftlinjer – utsmykking for Nye Hokksund Ungdomskole, i samarbeid med Catrine Thorstensen

alba alba
alba alba
boom testpublikum
testpublikum Fiskumvann
Hokksund  

Hele rimet som tekst (PDF)

Litt utenfor Hokksund ligger fuglereservatet Fiskumvann. På 1830-tallet ble to gråhode albatrosser oppdaget, og deretter skutt, på dette vannet. De ble skutt. De var på feil side av jorda i forhold til sitt naturlige habitat, dette er den eneste gangen denne arten er observert på den nordlige halvkule. Hvordan de havnet i innlandet i Sør-Norge er forblitt et mysterie. Den utstoppede albatross er et illustrert rim i ti kapitler, med forhistorien til begivenheten og en løsning på mysteriet. Men selv om alt nøstes opp og brikkene faller på plass, er det en springende fortelling med mange sidespor, åpen for fortolkning og uten noen tydelig moral.  En skrøne som blander litterære, kunsthistoriske og populærkulturelle referanser med naturvitenskap og historiske anekdoter.

 

En underliggende tematikk kretser rundt fenomenet «vagrant birds»: fugler som havner på villspor, og kan bli funnet hundrevis av mil utenfor sitt naturlige habitat eller reiserute. Noen mener disse fuglene har en hjernefeil, et misvisende indre kompass som fører dem på avveie, og ut i problemer. Samtidig fungerer disse individene som en slags speidere, pionérer eller avantgardister på vegne av arten sin, der de gjennom sine irrasjonelle bevegelsesmønstre kan slumpe til å finne nye «matfat» eller områder å kolonisere..

 

Ideen til arbeidet ble utviklet i felleskap med Catrine T. Albatross var en del av en utsmykkingen Luftlinjer til Hokksund Ungdomsskole, som lekte med vinge- og flytematikk i alle mulige former. Jeg skrev rimet om den utstoppede albatross, mens vi begge ga verket form og tegnet de ti bildene, i en blanding av teknikker og stiler (alle blyanttegninger er Catrines, mens vi begge jobbet med tusj).