Torgeir Husevaag / forside / språk / avgangsutstillingen

Tekst

Avgang (2000)

Avgangsutstilling, Statens kunstakademi, Oslo, Stenersenmuseet, Oslo, juni 2000.

 

   

Tredelt installasjon, rommet var ca 6 x 4 meter stort.

 

1.   Papegøye leid i 18 timer. Video, 12 min.


2. Scrabble med 12 ord. Møbelgruppe, brikker med       påtrykte ord.


3.   Horisont-maskin. Arbeidsbord med alfabetisk       ”sorteringshylle”, stol, oppklippede bøker.

 

Videoen viser meg som prøver hardt å lære en papegøye en lang setning fra "North by Northwest" av Hitchcock. I Scrabble med 12 ord er samme setning ("It´s only last night, and still you do not recognize my voice") klippet opp og satt sammen til nye.

 

 

Horisont-Maskin

Et arbeidsbord med sorteringshylle. Hull for hver bokstav i det norske alfabetet. En Engelsk og en Norsk utgave av romanen "Lost horizon" (James Hilton 1932). Begge bøkene kopiert over på papir med forskjellig blåfarge. Ca 1/3 av dem klippet opp i setninger og sortert alfabetisk i hyllen over (etter første bokstav i hver setning).


Ved inngangen til installasjonen hang denne teksten:

 

Om Horisont-maskinen

Under oversettelsen fra Engelsk til Norsk ble romanen ”Lost horizon” til ”Tapte horisonter”. Her hadde Én horisont plutselig blitt til mange. Et eller annet sted, mellom linjene, - eller kanskje i mellomrommet mellom språkene, fantes altså et ukjent antall horisonter. Oversetteren må ha oppdaget dem, men så ble de borte for ham igjen. Da romanen var ferdig oversatt til Norsk, var tapet enda større enn i utgangspunktet.

Hvor er alle horisontene nå, og hvordan kan man gjenoppdage dem?

 

Kanskje på denne måten?

Den Engelske og den Norske utgaven av boka kopieres over på farget papir. Den engelske får én blåtone, den Norske en annen. Disse klippes opp setninger, som sorteres alfabetisk i hylla. Slik blandes de to språkene, og blandingsforholdet vil variere fra bokstav til bokstav. Den riktige blandingen VIL oppstå på et eller annet tidspunkt. Da vil de to blåtonene smelte sammen, begynne å glitre, - og en tidligere skjult horisont åpenbarer seg i luken i horisont-maskinen.