Torgeir Husevaag / forside / språk / Svarte faen (eller fanden...)

Tekst

Svarte faen (eller fanden...) (2011/12)

Vist på Vridde åttere, Kunstnerforbundet, Oslo, og Island: 22 artists on Iceland, University Gallery, Ypsilanti, USA

Kunstnerforbundet veggarbeid
hjerter kortstokk
spar hjerter
vitrine kortstokk
korthus  
   

En etnisk relatert krangel mellom fotball- og cricketspillere i Antarktis 1919, kombinert med den velkjente "Ambulansesaken" fra Sofienbergparken i 2007. Sammen med et par andre hendelser er disse historiene utgangspunktet for en illustrert kortstokk og et teksthefte med et lite essay til hvert kort.

 

Vanligvis kommer illustrasjoner sekundært til tekst, men i dette tilfellet vil leseren (eller spilleren) møte bildene først, og kan gjennom dem velge hvor det virker interessant å begynne. Inndelingen er mer tematisk enn kronologisk, med grupperinger av aktører, åsteder, rekvisitter, vitneprov, dokumenter, fortolkere osv, samlet innen hver av de fire valørene. Fortellingene er også mer som kjeder av begivenheter (eller flettverk) enn avsluttede historier, og tåler å bli stokket om på. Tekstheftet inkluderer også sin egen skapelses-beretning, hvor "kunstneren" blir en av mange upålitelige fortellere/ fortolkere.

 


 

Flere av begivenhetene er allerede overeksponert og belyst fra alle tenklige vinkler. Kortstokk-mediet gir likevel sitt eget preg, det åpner for en mer hoppende, fabulerende tilnærming til å studere hendelsene, implikasjonene av dem, mediedekningen og etterspill.

 

Første versjon ble laget for en utstilling i Detroit høsten 2011, med engelske tekster. En omarbeidet utgave ble laget for utstillingen "Vridde åttere" på kunstnerforbundet i Oslo, august 2012.