Torgeir Husevaag / forside / språk / Outtakes

Tekst

Outtakes (2013/ 05)

Fra It´s a girl!, Akershus kunstsenter, 2013. Installasjon (+ artist book)

   

 

Høsten 2001 fant jeg en avisoverskrift med tittelen: «Én kvinne – 13 menn». Over en 4-års periode samlet jeg personkarakteristikker fra aviser og blader, og grupperte dem etter overnevnte forhold, som om det var et diktat. Avisutklippene ble presentert i en scrapbook-aktig publikasjon, utgitt høsten 2005.

 

Boka ble senere vist på utstillingen «It´s a girl» på Akershus Kunstsenter, en markering av 100-års jubileet for kvinners stemmerett. Til utstillingen lagde jeg en installasjon av ubrukte rester fra prosjektet. «Outtakes», var utklipp som opprinnelig skulle være med i boka, men ble byttet ut innen den endelige redigeringen. Det var rundt 1200 av disse, nå fikk de sine 15 minutter. Selve boka inneholder 124 x (1 + 13) = 1736 utklipp.

 

I boka måtte jeg kvotere knallhardt for å oppfylle 1:13-forholdet. Hvem var da de høyt kvalifiserte kandidatene som var inne i varmen, men til slutt ble støtt ut i kulda likevel? Masse kvinner? Nei, - faktisk ikke (det var det jeg forventet), det var fremdeles en stor overvekt av menn.

 

 


Forklaringen er nok at siden det bare var rom for én kvinne i hver gruppe, falt ofte denne fort på plass, og da sluttet jeg seriøst å lete etter andre kvinnelige «kandidater». Det er nok ikke eneste gang dette har skjedd...

 

Utstillingen var kuratert av Tor Arne Samuelsen. De andre deltakerne var:

.

Lilibeth Cuenca Rasmussen
Birgitte Sigmundstad
True Solvang Vevatne
Lotte Konow Lund i samarbeid med: Mari Ø. Kjøll, Kjersti Lande, Sofie M. Nørsteng, Siren E. Dversnes, Merete J. Aune, Sofia Karyofilis, Yola M. Tsolis, Signe A. Løvaas, Helen T. Coward, Grete J. H. Skibnes, Margareth E. Kaale, Mari M. Kristoffersen og Wenche Gulbransen.

 

Kjønnsfordelingen på utstillere var altså Én mann – 17 kvinner.